Domates ihracat yasağı kararı Türkiye’yi domates ithalatçısı konumuna getirdi
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 1 milyar dolarlık domates ve domates türevi eserler ihraç etmeyi hedefleyen domates şubesi, domates ihracatına getirilen yasakla şok yaşadı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yaş meyve sebze reyonunun gözde ihraç ürünü olan domatesin 14 Nisan 2023 tarihine kadar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebi üzerine yasaklanmasına gerekçe olarak tepki gösterdi. gıda arz güvenliğinin sağlanması ve deprem bölgesine gıda arzının sağlanması.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) Yönetim Kurulu, 2022 yılında 377 milyon dolarlık ihracat bedeli ile Türkiye’nin yaş sebze ihracatında taze domatesin cumhurbaşkanı işi olduğu bilgisini vererek, yaptığı yazılı açıklamada, domates ihracatı hem ihracatçılarımıza hem de üreticilerimize telafisi olmayan zararlar verecektir. . Tüketicilerimiz 1,5 ay görece ucuza domates yiyebilir ama vatandaşlarımız yılda 100 liraya domates yemek zorunda kalabilir.
Hata düzeltilmezse seneye domates ithal edeceğiz.
EYMSİB Yönetim Kurulu, domates ihracatına getirilen yasağın ardından üreticinin emeğinin karşılığını alamayacağı bir yola girdiğine değinerek, “Bu karardan sonra üreticiler aldıkları kredileri ödeyemez duruma gelecekler. bankalardan alınmıştır. Tüccarlarla yaptıkları sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getiremeyecekler. Gelecek yıl üretemeyecekler. Bu yanlış karar devam ederse seneye domates ithal etmek zorunda kalacağız” dedi.
İhraç edilen domates üretiminin yüzde 3,5’i
Türkiye’nin yıllık 14 milyon ton domates üretimi ile dünyanın en büyük domates üreticilerinden biri olduğunun yer aldığı açıklamanın devamında şu hususlar dile getirildi; “Türkiye 2022’de 377 milyon dolar değerinde 526 bin ton taze domates ihraç etti. Bu, ihraç ettiğimiz taze domates üretimimizin yüzde 3,5’ini oluşturuyor. Hem iç piyasaya hem de ihracata yetecek kadar üretimimiz var. Tarım sektörlerinde düzenleme vergisi açısından ihracat oldukça maliyetlidir. Yasak, piyasalar üzerinde manevi bir baskı oluşturacak. Domatesin yanı sıra bölümümüzün ihraç ürünleri olan soğan ve patatesin yasaklanması, dondurulmuş patates, dondurulmuş soğan ve salça kota uygulaması da yanlıştır. Bu yanlış kararlardan gecikmeden dönülmelidir.”
EYMSİB Yönetim Kurulu, ihracatçı firmaların alıcıları ile yıllık sözleşmeler yaptıklarına değinerek; “İhracatçılarımız, alıcılarının taleplerini karşılamak için yıllık kontratlarla uygun tarım uygulamalarına göre üretim yapıyor. 600-700 civarında pestisite bakan testler yapıyorlar. Milyonlarca dolar yatırım yapıyorlar. Bir gece, şubenin gerçeklerinden uzak bir yasak kararı, 14 milyon tonluk üretimin, yüzlerce ihracatçı firmanın ve yüzbinlerce üreticinin emeğinin boşa gitmesine neden oluyor. Domates, taze domates, kurutulmuş domates, soyulmuş domates, salça, dondurulmuş domates, domates sosları, ketçap ve domates suyu ülkemize 2021’de 729 milyon dolar, 2022’de 850 milyon dolar kazandırdı. ürünler 1 milyar dolara çıkarsa, el bağlamak bu olumlu gidişata büyük zarar verir. Bu gerilemeyi önlemek uzun yıllar alacaktır.”
Kota Rusya pazarını kaybetti, ihracat yasağı diğer pazarları da kaybedecek
EYMSİB Yönetim Kurulu, “İhracat üzerindeki yasak ve kotaların her zaman olumsuz sonuçları oluyor” diyerek, uçak krizinin ardından Rusya Federasyonu’na domates ihracatı kotasının Rusya’ya ihracatta büyük kan kaybına neden olduğunu, Rusya’ya taze domates ihracatının ise büyük kayıplara neden olduğunu belirtti. 2021’de 68 milyon dolar olan 2021’de zam yapıldı. 2022’de 33 milyon dolara geriledi, 2023’ün ilk iki aylık döneminde Rusya’ya taze domates ihracatındaki düşüş devam etti, 2022 Ocak-Şubat döneminde 14 milyon dolar olan ihracat 11 milyon dolarda kaldı. , Türkiye’nin Rusya pazarındaki kan kaybını Polonya, Romanya Almanya ve Hollanda’ya ihracatlarını artırarak kapattıklarını, domates ihracatına yönelik yasak kararının Türk domates ihracatçılarının başarısını baltalayacağını belirttiler.
Polonya, Romanya, Almanya ve Hollanda Rusya’nın kayıplarını karşıladı
Türkiye, 2022’de 53 ülkeye 377 milyon dolarlık taze domates ihraç ederken, yaş domates ihracatını 2021’e göre yüzde 4 artırmayı başardı.
Domates ihracatındaki artış 2023 yılında da devam etti. 2022 yılının Ocak-Şubat döneminde 88 milyon dolar olan Türkiye’nin domates ihracatı, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 44 artarak 88,3 milyon dolardan 127,4 milyon dolara yükseldi.
Rusya Federasyonu’na domates ihracatında kan kaybeden Türkiye, Polonya, Romanya, Almanya ve Hollanda’ya ihracatını artırarak Rusya pazarındaki kan kaybını kapattı.
2022 yılının Ocak-Şubat döneminde Polonya’ya 8,6 milyon dolarlık domates ihraç eden Türkiye, 2023 yılının ilk iki ayında Polonya’ya yaptığı domates ihracatını %167 artışla 23,1 milyon dolara çıkardı. domates ihracatında başkanlık görevine getirildi.
2023 yılının iki aylık döneminde Türkiye, Romanya’ya 13,5 milyon dolar olan domates ihracatını yüzde 54 artışla 20,8 milyon dolara çıkarırken, Romanya en çok domates ihraç ettiğimiz ülkeler sıralamasında ikinci oldu.
Almanya, 2022’nin ilk iki ayında Türkiye’den 7,9 milyon dolarlık domates ithal ederken, 2023’ün aynı döneminde yüzde 138 artışla 18 milyon dolarlık Türk domatesi talep etti. Almanya, domates ihraç eden ülkeler listesinde üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye’den Hollanda’ya Ocak-Şubat 2023 döneminde domates ihracatı yüzde 89 artışla 5,3 milyon dolardan 10 milyon dolara yükseldi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı